Dosta je nedoumica oko toga šta je zaista zdravo, šta je dozvoljeno u toku dijetskog režima i šta to ne sadrži gluten i neće izazvati alergijsku reakciju.
Jedno je sigurno, spelta je jedna od onih namernica koja je zdrava, pogodna za mnogo toga i u današnjem tekstu potrudiću se da vam je što bliže približim i predstavim njene proizvode.
Spelta je vrsta žitarice i prvi proizvođač spelte u Srbiju je poljuprivredno gazdinstvo Jevtić.
Naime, Duško i Ratka Jevtić vodili su se tim da zdravlje na usta ulazi i mnogo pre nego što su odlučili da speltu poseju na svom imanju, konzumirali su je kroz svakodnevnu ishranu. Prva zamisao bila im je da speltu poseju za svoje potrebe, ali kasnije kako se sve više saznavalo za njene blagodeti, tako se i njihova proizvodnja širila. Od tada je prošlo punih 13 godina, a spelta je kroz njihove proizvode pronašla put do mnogih srca.
Spelta Jevtić u svojoj bogatoj i zdravoj paleti proizvoda ima proizvode koji su pravljeni isključivo od spelte, bez dodatka bilo kojih drugih priozvoda.
Počev od raznih vrsta brašna, pa do kora, testenine, riže i speltinih mekinja, griza i pahiljica koje čine pravu riznicu proizvoda ovog domaćinstva.
Svi proizvodi su 100% spelta, posni i što je najvažnije zdravi. Zapravo, spelta je ona žitarica koja odgovara svima, posebno osobama koje su na posebnom režimu ishrane ili pak imaju alergiju na gluten. To je posebno važno, jer se dokazalo da osobe sa alergijskim reakcijama na gluten najčešće nisu alergične i na speltu, tako da je slobodno mogu konzumirati. Pored toga, spelta je odlična kod ljudi koji imaju insulisku resistenciji, a i snižavaju holesterol, kao i šećera u krvi.
Uz sve to, speltini proizvodi su izuzetno ukusni, pa često bude da ko ih jednom proba, uvek im se vraća.
Ja sam imala priliku da u prethodnom periodu konzumiram njihove proizvode i u nastavku teksta pogledajte šta sam ja to lepo sa njima pripremala.
Počeću najpre od Spelta kora. Spelta kore sa 100% speltinim brašnom su izuzetno ukusan proizvod koji može poslužiti za razne varijante zdravih pita, pa čak i gibanica.
Jako su mekane i sa čime god da ih kombinujete budite sigurni da ćete uživati u toj harmoniji ukusa.
Ja sam ih iskoristila za pravljenje lažne gibanice, jer verujem da kada smo na posebnom režimu ishrane, da ne kažem dijeti, takva jela nam uvek fale. E, pa ovo je za jedenje bez griže savesti.
Za ovu gibanicu potrebne su:
Speltine kore
Sir
Jogurt
2 jaja
So
Susam za posipanje
Kore iscepkati, dodati sir, jaja, jogurt, so. Sve lepo sjediniti i nasuti u tepsiju. Od gore susam i pravac u rernu na 200° nekih 25min.
Jako lako i brzo se sprema, a veoma je ukusna. Same speltine kore su jako lepe i sa sigurnošću mogu da tvrdim da pored toga što su zdravije, mnogo su i ukusnije od običnih kora.
Pored kora, u ponudi imaju i Speltinu testeninu.
Speltina testenina je napravljena od 100% spelte i posna je tako da je pogodna za kozumiranje u toku posta.
Veoma brzo se kuva i za razliku od obične testenine, spelta testenina je mekana i nakon hlađenja što mi se posebno dopada.
Isprobala sam poznati hrono recept sa Speltinom testeninom i moram priznati da mi se baš dopao. Pored toga, što je jelo ukusno, ova testenina ima daleko manji kalorijski indeks, tako da je pogodna za svaki dijetetski režim.
Za ovaj recept pored testenine potrebno je još 2 kašike pavlake, malo pilećih prsa i susam. Testenina su skuva, a zatim doda pavlaka, sitno naseckana pileća prsa i proprženi susam. Ukusno i gotovo za tili čas.
Pored gotovih proizvoda Spelta Jevtić u svojoj ponudi ima i razne vrste brašna poput:
• Speltino meko brašno
• Brašno od celog zrna Spelte
• Brašno od celog zrna Dicoccum-a
• Brašno od celog zrna Kamut-a
• Brašno od tri čarobna zrna (kamut, spelta, dicoccum)
• Brašno od crvenog kukuruza
Speltino brašno je idealan izbor za svaku smesu brašna za pravljenje testa. Ima visok sadržaj glutena, može se koristiti za pripremu peciva bez jaja, a čest je slučaj da je dosta ljudi koji su alergični na gluten iz pšenice, nisu alergični na gluten iz spelte. Ovo brašno se može koristiti samostalno ili se kombinovati sa drugim vrstama brašna pri izradi hleba, peciva, kolača ili testenine.
To možete videti i u narednom receptu koji sam pripremila koristeći speltino brašno.
Koristeći speltino meko brašno pripremila sam projice i za pripremanje potrebno je:
3 jaja
3 kašike pavlake
3/4 šolje ulja
200g nemasnog sira
malo sode bikarbone
1 šolja speltinog mekog brašna
1 šolja integralnog kukuruznog brašna
malo soli
I naravno susam za posipanje
Priprema:
Umititi jaja, pa dodati pavlaku i ulje. Nakon toga dodajte so i malo sode bikarbone, a zatim speltino meko brašno i kukuruzno integralno brašno. Sve mikserom lepo sjediniti i dodati sir. Kada se smesa sjedini, sipajte je u prethodno nauljen kalup za mafine i pospite susamom. Peći 25min na 200°.
Kao što sam prethodno rekla, speltino brašno je idealno za pripremanje testa bez jaja, tako da sam ga koristila i za pripremu palačinki i pizze. Speltine palačinke u kombinaciji sa džemom bez šećera su idealan niskokaloričan dezert, kao i pizza koja može biti odličan način da zamenimo klasično konzumiranje testa. Pizzu sam pravila samo sa speltinim brašnom, bez dodatka drugog brašna i jako lepo je ispala. Svidela se i deci.
Speltini proizvodi slobodno mogu zameniti pšenično brašno, kao i testeninu a da pri tom ne izgubimo čari uživanja u hrani. Jedina razlika je u tome što ćemo u svoj organizam unositi samo zdrave namernice bez straha od alergije i nepotrebnih kalorija. Spelta nam nudi priliku da damo sebi šansu i da živimo zdravo i zdravo se hranimo, pa zašto to i da ne iskoristimo?
Spelta Jevtić proizvode možete pronaći na njihovom sajtu (ovde), kao i na njihovoj fb stranicu i instagram profilu i tamo se možete informisati o cenama, kao i o prodajnim mestima koje imaju u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Vranju.
Imaju divan instagram profil na kojem dele svoje prezentacije sa sajmova, kao i ukusne recepte koje možemo pripremiti koristeći njihove proizvode.
Vredi pogledati!
Нема коментара:
Постави коментар